- - - - - - - - - - - - - - - -
Linkek a témában:
5 magyar keserű csokoládé
Körülnéztünk a hazai, tömegtermeléses keserűcsoki-piacon, mert reménykedtünk, hogy találunk öt igazán finomat. Nem volt teljesen alaptalan a várakozásunk.
A csokoládé fajtái
Ezt a csokoládét az étcsokoládé helyett használhatjuk, az erősebb íz-hatás elérése érdekében.
Alapanyag
Édességi fokát tekintve megkülönböztetjük a tej- és az étcsokoládét, ez utóbbi jóval sötétebb színű, és kevésbé édes.
Csodálatos csokoládék
Mindig szezonja van, de ilyenkor, karácsony környékén a boltok polcait végleg ellepik az ezer színben és ízben tarkálló szaloncukrok, bonbonok és a különböző minőségi táblás csokoládék. De milyen is a jó csokoládé? Hogyan készül? Mit jelent a 35%, 70% vagy a 99% kakaótartalom?
Csokoládé és kakaó
Az igazi csokoládé - ha nem számítjuk az fűszereket, mint például a fahéj vagy a csili - a kakaón és kakaóvajon kívül legfeljebb csak cukrot tartalmazhat. Lényegében ilyenek a keserű csokoládék (másképp: étcsokoládék), melyekben minél több a kakaó, s minél kevesebb a cukor, annál „igazibbak”, s drágábbak.
Étcsokoládé
Az étcsokoládé kakaótartalma legalább 43%-os, de ideálisabb ha 55-75% közötti.
Fekete csábítás: a diadalútja
A valódi étcsokoládé állítólag az istenektől származik, és manapság sokkal többet jelent egyszerű desszertnél: egészséges nassolnivaló, gasztronómiai alapanyag, illetve fűszer, ami rendkívüli aromát varázsol az ételek ízvilágába.
Keserű a csokoládé?
Nagyon sokan szeretik a csokoládét, de a csokievést gyakran követi bûntudat. Deborah Gaskell arra keres választ, hogy valóban kínosan kell-e magunkat érezni az apró élvezet után.
nlc. cikkei a témában
Étcsokoládé címke oldala az nlc.-n. Kapcsolódó cikkek, videók, képgalériák.
Rövid története
Ki ne tudná, mi köti össze a nagy felfedezőt, Kolumbusz Kristófot a tengeren átkelni képtelen Gombóc Artúrral? Hát persze, hogy az istenek eledele, a Theobroma cacao nevű örökzöld fa terméséből készülő folyékony, kerek, szögletes, keserű, fekete, fehér csokoládé!